Tuesday, May 28, 2013

Ελληνίδα ερευνήτρια μετατρέπει το κακό λίπος σε καλό

Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να ανακαλύψουν τον μηχανισμό με τον οποίο τα κύτταρα του λευκού («κακού») λίπους μετατρέπονται σε κύτταρα καφέ («καλού») λίπους σε ένα ζωντανό οργανι ;σμό.

Επιστήμονες σε ένα από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης στην Ελβετία – ανάμεσά τους και η Ελληνίδα Αλίκη ; Περδικάρη – κατάφεραν για πρώτη φορά να ανακαλύψουν τον
μηχανισμό με τον οποίο τα κύτταρα του λευκού («κακού») λίπους μετατρέπονται σε κύτταρα καφέ («καλού») λίπους σε ένα ζωντανό οργανισμό.

Το επίτευγμα αυτό, που έγινε σε ποντίκια, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας στους ανθρώπους.

Στα θηλαστικά γενικά και στους ανθρώπους ειδικότερα υπάρχουν κύ` 4;ταρα καφέ και άσπρου λίπους. Τα τελευταία λειτουργούν κυρίως ως «αποθήκες» ενέργειας, που γεμίζουν όταν ο οργανισμός αφομοιώνει πολλές θερμίδες και το λίπος αυτό αποθηκεύεται με τη μορφή στ 45;γονιδίων λιπιδίων, τα οποία το σώμα κινητοποιεί όταν χρειάζεται ενέργεια.

Από την άλλη, τα «καφέ» κύτταρα ειδικεύονται στο «κάψιμο» ενέργειας με τη μορφή λίπους και σακχάρων για να παράγο 65;ν θερμότητα. Τα νεογέννητα κατέχουν σημαντικές ποσότητες καφέ λίπους και το χρησιμοποιούν για να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Από τη στιγμή που πριν από λίγα χρόνια ανακαλύ` 6;θηκε ότι και οι ενήλικοι άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν καφέ λίπος, οι προσπάθειες των επιστημόνων έχουν εστιαστεί στο να αυξήσουν το καφέ (καλό) λίπος και να μειώσουν αντίστοιχα το λευκό (κακό) λ 43;πος, έτσι ώστε ο οργανισμός να καίει πιο πολλές θερμίδες και να χάνει βάρος.

Η νέα έρευνα με ελληνική συμμετοχή έδειξε ότι αυτά τα κύτταρα δημιουργούνται μέσα στις «αποθήκες» των λευκών κυτ& #964;άρων από την μετατροπή μιας μερίδας των τελευταίων σε καφέ κύτταρα. Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με γενετικά μεταλλαγμένα πειραματόζωα σε διάφορες συνθήκες θερμοκρασίας στο εργαστήριο _ 4;αι έδειξαν ότι, όταν έπεφτε ο υδράργυρος, τα ποντίκια σχημάτιζαν καφέ (καλά) κύτταρα) ανάμεσα στα λευκά (κακά). Όταν η θερμοκρασία ανέβαινε, αυτά τα καφέ κύτταρα γίνονταν πάλι λευκά.

Οι επιστήμο&# 957;ες θεωρούν πολύ πιθανό ότι ένας παρόμοιος μηχανισμός αυτόματης μετατροπής των κυττάρων του λίπους υπάρχει και τους ανθρώπους, όταν πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
Ο επόμενος στόχο ς θα είναι να βρεθούν τρόποι ώστε αυτή η κυτταρική μετατροπή να γίνεται πλέον με ελεγχόμενο τρόπο, είτε με νέου τύπου φάρμακα, είτε μέσω της κατάλληλης διατροφής ή με άλλη μέθοδο, με τελικό σκοπό ; την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.


Πηγή: http://piperistostoma.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment