Thursday, May 31, 2012

Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της ντομάτας.....


Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της ντομάτας

Η είδηση μας έρχεται από το διάσημο περιοδικό Nature, στο οποίο έχουμε τη δημοσίευση μίας επιστημονικής έρευνας σχετικά με την...ντομάτα (Solanum lycopersicum)!

Κάθε χρόνο, οι καλλιεργητές καταπιάνονται με τον τρόπο ανάπτυξης γευστικότερης ντομάτας. Ένα οπωροκηπευτικό που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη χώρα μας, αν και δεν αποτελεί γηγενές προϊόν. Η προέλευσή της είναι από την Κεντρική και Νότιο Αμερική, ενώ στην Ευρώπη άρχισε να γίνεται γνωστή μετά τον 16ο αιώνα με την ανακάλυψη του "Νέου Κόσμου".

Μία μεγάλη και διεθνής ομάδα επιστημόνων από την Κορέα, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, την Ολλανδία, την Γαλλία, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπο τον γενικό τίτλο The Tomato Genome Consortium, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν πλήρως την γονιδιακή αλληλουχία της ντομάτας (αριστερά στην εικόνα), αποκαλύπτωντας τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για κάθε χαρακτηριστικό, από το χρώμα μέχρι την προέλευση του πασίγνωστου αντιοξειδωτικού, του λυκοπενίου. Η ντομάτα μοιράζεται τα πάντα, εκτός από το 8% των 34000 γο νιδίων που κωδικοποιούν τις πρωτεϊνες, με τον κοντινό της συγγενή, την γνωστή σε όλους μας πατάτα...

Η ντομάτα είναι ακόμα πιο κοντά στον "άγριο συγγενή" της, το άγριο φρούτο Solanum pimpinellifolium (δεξιά στην εικόνα), τ' οποίο είναι συνήθως σκληρότερο, ενώ το χρώμα του είναι συνήθως πράσινο. Η διαφορά μεταξύ τους, εντοπίζεται στο 0,6% του γονιδιώματος, το οποίο υποδηλώνει πως έχουν διασταυρωθεί προσφάτως μεταξύ τους.

Το ολοκληρωμένο γονιδίωμα, θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να εντοπίσουν το πώς και πότε η ντομάτα εξημερώθηκε, ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη στο Άγιο Δισκοπότηρο της καλλιέργειας, αλλά και της γεύσης: μίας καλύτερης ντομάτας.

Το εντυπωσιακό από την έρευνα αυτή, είναι το γεγονός ότι μετά τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ντομάτα ΔΕΝ είναι λαχανικό, αλλά...φρούτο!!!

Καλή σας όρεξη....



Πηγή
1) Nature
2) ScienceShot

Πηγή: http://www.ramnousia.com/

No comments:

Post a Comment