Saturday, June 28, 2014

Κόσμος πάει κι έρχεται στην Κεντροαριστερά

Στο Συνέδριο του Ποταμιού που ξεκινά το απόγευμα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου θα συναντηθούν όλες οι φυλές του ενδιάμεσου χώρου. Ο Γρηγόρης Ψαριανός της ΔΗΜΑΡ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος...
, ο απερχόμενος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στ. Δανέλλης και η Α. Λυμπεράκη της Δρά σης αναμένεται να ακούσουν το όνομά τους ως μέλη της Επιτροπής Διαλόγου. Το ίδιο ισχύει και για μέλη της Κίνησης των 58 όπως ο Σπ. Γκορίτσας και ο Απ. Δοξιάδης. Στο ακροατήριο θα βρεθούν ως παρατηρητές και άλλα πολιτικά πρόσωπα όπως ο Σπύρος Λυκούδης που δεν δέχθηκαν όμως ακόμη να συνεργαστούν με το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη.

Είναι σαφές ότι το Ποτάμι προχωράει στη διεύρυνσή του και δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε διάλογο με την Ελιά=ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση της «μεγάλης Κεντροαριστεράς». Είναιγι' αυτό τον λόγο που ο ο π ρωτεργάτης στη δημιουργία της Ελιάς Νίκος Μπίστης  εγκάλεσε μέσω facebook τον Στ. Θεοδωράκης για «μανιχαϊστική προσέγγιση», επειδή προβάλλει συνεχώς το «νέο και το άσπιλο» του Ποταμιού καταγγέλλοντας συλλήβδην τον παλιό πολιτικό κόσμο. Ωστόσο, στην πράξη φαίνεται ότι ο Στ. Θεοδωράκης προσκαλεί πλέον πολιτικούς με κομματικό παρελθόν κάνοντας όμως σκληρό face control.

Εξάλλου, η έννοια του διαλόγου με την Ελιά - ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ είναι σχετική αφού το έδαφος πάνω στο οποίο πατούν είναι σαν κινούμενη άμμος. Η ΔΗΜΑΡ κινείται σε τροχιά διάσ πασης. Ο Σπ. Λυκούδης δεν θα πάει στο συνέδριο του φθινοπώρου και χθες έκανε ομιλία στον Βόλο μιλώντας για την ανάγκη μιας μεταρρυθμιστικής αριστεράς. Τα μέλη της  τάσης της ΔΗΜΑΡ της οποίας ηγείται ο πρώην γραμματέας και βουλευτής Επικρατείας βρίσκονται σε φάση αποδρομής και αυτό αργά ή γρήγορα θα επισημοποιηθεί. Μεταξύ της πλειοψηφίας υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για τον στρατηγικό προσανατολισμό προς μια κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτή την αμφιθυμία οφείλεται το γεγονός ότι η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ δεν παρέστη στη χθε σινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της μικρής ΔΕΗ.

Από την πλευρά της η Ελιά αποτελεί ήδη παρελθόν. Ο βασικός εταίρος του συμμαχικού σχήματος Ανδρέας Λοβέρδος με το που έγινε υπουργός προκάλεσε την οργή πολλών συντρόφων του στο ΠΑΣΟΚ που θεωρούν ότι κάνει εκλογικό παιχνίδι λαϊκίζοντας. Ο άλλος εταίρος, ο επικεφαλής της Δυναμικής Ελλάδας, Ηλίας Μόσιαλος είναι άφαντος, ενώ η πολυδιαφημισμένη Πρωτοβουλία των 58 εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας τα νέα πολιτικά δεδομένα και ασκώντας - για πρώτη της φορά - κριτική στην κυβέρνηση. Μπορεί οι 58 να είναι πια πολύ λιγότεροι και επομένως να έχει αποδυναμωθεί η παρεμβατικότητά τους, επειδή όμως ό,τι έχει απομείνει ανήκει στην εκσυγχρονιστική κεντροαριστερά, έχει όσο να ναι τη σημασία της η αποστασιοποίησή τους από τη συγκυβέρνηση.

tvxs.gr

Πηγή: http://kafeneio-gr.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment